Workshop Bío-Tsukémono:
snelle fermentaties uit de pickelpers. 

Fermenteren staat de laatste jaren -terecht- enorm in de belangstelling. De stroom van informatie over (oude en bijna vergeten) kennis houdt gelukkig maar niet op. Iedere cultuur ter wereld hanteert fermentatietechnieken.

De Groene Kookacademie -kookschool voor natuurvoeding- omhelst deze techniek vooral vanwege de gunstige effecten op de gezondheid en de verrassende smaaktransformaties die in dit proces ontstaan.
We zijn de enige EKO gecertificeerde kookschool in Nederland.

In deze workshop leren we de werkwijze die in de Nederlandse natuurvoeding geïntroduceerd is door de makrobiotiek. Deze stroming heeft ons kennis laten maken met bijzondere bereidingstechnieken en ingrediënten uit de traditionele Japanse keuken. De Japanners zijn absolute kunstenaars in het creëren van fermentatie-technieken met groot raffinement. Van eenvoudige tot zeer gecompliceerde processen.

Tijdens deze workshop belichten we een eenvoudige, maar doeltreffende bereiding.
We hebben het over korte, snelle groentefermentaties: de pickle.

Van de vele authentieke smaken van Japan is tsukémono ofwel gepicklede groenten altijd onontbeerlijk geweest bij de dagelijkse maaltijden. De Japanners eten dit gerecht al eeuwen.

Deze worden met behulp van de picklepers, de tsukémono ki, gemaakt. Volgens FermenPeer is dit het allerleukste Japanse speelgoed wat er bestaat. De pers zet gezouten groenten onder druk om sneller en beter verandering te krijgen. Het zout onttrekt vocht en volume aan het product. Het pickleproces duurt een half uur tot een paar uren. In de recepten maken we gebruik van groenten zoals kool, gember en daikon en de smaakmakers shoyu sojasaus, umeboshi, rijstazijn, kombu en wasabi. FermenPeer werkt met de mooie ambachtelijke producten van Terrasana.

De workshop is op 3 en 4 mei op Dwingelderheem. Boeken kan via de webshop van Fermenpeer:  https://www.mijnwebwinkel.nl/winkel/fermenpeer/a-47513344/fermenpeer/workshop-bio-tsukemono-korte-fermentaties-uit-de-japanse-picklepers/