Op 10 oktober was het de dag van de duurzaamheid. De Gemeente Westerveld had mij gevraagd of ik een gastles wilde verzorgen over duurzaam voedsel. Dit heb ik natuurlijk graag gedaan. Voor groep 7/8 van CBS de Fontein in Dwingeloo heb ik het o.a gehad over; voedselkilometers, seizoensgroentes, verpakkingen van voedsel, voedselverspilling en ecologische voetafdruk. Ook had ik vijf soorten appels mee met daarop prikkers met een getal. Het ging om; Golden Delicious(766), Royal Gala(1047), Goudreinet(4), Granny Smith(9425) en Braeburn( 18.595). Het was een moeilijke vraag aan de leerlingen: Wat bedoel ik met deze cijfers. Na een paar verkeerde antwoorden kwam het goede antwoord. Zoveel kilometers hebben deze appels afgelegd om hier in Dwingeloo in de supermarkt te belanden. Daar hadden de leerlingen natuurlijk nog nooit over nagedacht en heel veel volwassenen helaas ook niet. Ik hoop dat ik met mijn gastles in ieder geval deze leerlingen aan het denken heb gezet en hoop dat ook zij alleen nog maar Hollandse appels zullen eten in het vervolg.