Appelvink

Tijdens de lente hebben vogels het druk: partner zoeken, nest bouwen, eieren leggen, broeden en jongen grootbrengen. En dat hele proces vaak twee keer achter elkaar.

Insecten, rupsen en wormen zijn een bron van eiwitten. Daar gaan vogels naar op zoek en die zijn in de lente normaal gesproken in een vogelvriendelijke tuinen ruim voorradig.

Velen denken dat het bijvoeren van vogels in de lente niet hoeft, maar ook dan kan er voedselschaarste optreden. Als het twee dagen hard regent en waait, zijn er bijna geen insecten te vinden, dus ook dan kunnen de vogels onze hulp goed gebruiken. Het gaat dan minder om vet, maar juist meer om de eiwitten en kalk die vogels normaal gesproken uit insecten halen.

Mocht u vogels aan extra kalk willen helpen, dan kunt u goed uitgekookte en fijngestampte eierschillen geven. Geef nooit melk!

Wij voeren het hele jaar de vogels op Dwingelderheem. Ook laten we de uitgebloeide bloemen staan tot de vogels de zaden op hebben. De grote natuurvijver is een prachtige plek om te drinken en te wassen.

In drie jaar tijd hebben wij een zeer vogelvriendelijke tuin gecreëerd voor o.a. vogels. Op de foto is de Appelvink op bezoek, een trouwe gast inmiddels in de tuin.