Herenboeren Assen

Inspiratiebijeenkomst Proeverij van voedselinitiatieven voor lokaal voedselbeleid.

Afgelopen donderdag was ik op uitnodiging bij de inspiratiebijeenkomst ‘Proeverij van Voedselinitiatieven voor lokaal voedselbeleid. Dit is een initiatief van Natuur en Milieu Federatie Drenthe, INV Natuureducatie, GGD Drenthe en Jong Leren Eten. 

Een reeks concrete voedselinitiatieven die bijdragen aan de realisatie van de doelstellingen uit de noordelijke voedselagenda.

De Gemeente Ede is al heel erg ver met integrale voedselaanpak. Namens de Gemeente Ede was programmamaker Food, Froukje Idema één van de sprekers op deze middag. Haar boodschap; zet kleine stapjes in het voedselbeleid. In Ede stuiten ze aanvankelijk ook op veel weerstand, met name vanuit de politiek. Nu zijn ze na jaren zover dat er een reeks concrete voedingsinitiatieven die bijdragen aan de realisatie van de doelstellingen zijn opgestart. School-en sportkantines die gezonde voeding verkopen zijn daar mooie voorbeelden van. Meer voorbeelden op: https://eetbaarede.nl/foodfloor/

Fairtrade Gemeente

Gelukkig gebeurt er in het Noorden ook al veel moois op het gebied van voedselinitiatieven. Een aantal hiervan zal ik uitlichten in dit blog. Namens Cittaslow was Simone la Bryn aanwezig. https://www.cittaslow-nederland.nl In het Noorden zijn de gemeente Westerwolde en Borger-Odoorn al Cittaslow gemeente. De gemeente Exloo gaat volgen. Wel jammer dat ze een restrictie hebben voor gemeentes tot 50.000 inwoners. De gemeente Westerveld, waar ik in woon kan nooit Cittaslow gemeente worden. Gelukkig woon ik wel in een Fairtrade Gemeente http://www.fairtradegemeenten.nl Ik zou zelf ook graag een Fairtrade bedrijf worden binnen onze Gemeente. De aanvraag loopt…

Herenboeren Assen

In Assen is ook een prachtig initiatief in oprichting; Herenboeren Assen. www.assen.herenboeren.nl
Iedereen kan Herenboer worden, dat is het mooie van dit initiatief. Er draaien inmiddels meerdere boerderijen in Nederland. Aan belangstelling geen gebrek, de landelijke media besteedt er veel aandacht aan momenteel. In het kort hoe het werkt; je betaalt eenmalig een bedrag. Hiermee wordt het terrein ingericht en investeringen gedaan, zoals het aanschaffen van werktuigen, gereedschappen en dieren. Daarna betaalt elk huishouden iedere week een vast bedrag per gezinslid. Eet je geen vlees, dan betaal je hier ook niet voor. Wel zo eerlijk en logisch. Op 21 november hebben ze weer een info avond in Assen: https://assen.herenboeren.nl/activiteit/voorlichtingsavond-herenboeren-21-november/

Het Kraampje

Nog zo’n leuk initiatief; Het Kraampje. Oprichters Bernd Hietberg en Willemijn Kleijn vonden het jammer dat niet iedereen wist waar je lekkere producten kunt kopen, rechtstreeks van de boer. Ze ontwikkelden hiervoor de handige App; Het Kraampje www.hetkraampje.nl
Door rechtsreeks te kopen bij lokale boeren doe je jezelf en de boer een groot plezier. En superhandig als je ergens in Nederland op vakantie bent; je zet je locatie erin en de App geeft je alle kraampjes in jouw omgeving aan. Zoals je kunt lezen had ik een hele inspirerende middag in het Museum de Proefkolonie in Frederiksoord. https://proefkolonie.nl