“Als kind gaven mijn ouders mij vroeger al een stukje tuin om een groentetuintje van te maken, het was maar een paar meter groot. Toch is hier letterlijk en figuurlijk het zaadje geplant voor alles waar ik nu voor sta.”

Met Dwingelderheem kan ik uiting geven aan duurzaamheid, natuurbeheer, eerlijkheid, rust, lekker eten en drinken en gastvrijheid. Dit valt samen met alle dingen die ik heel leuk of belangrijk vind; biologische groente verbouwen, hiermee de lekkerste gerechten voor mijn gasten bereiden en goed zijn voor de natuur.

Dit laatste zie je ook terug in de weelderige natuurtuin. Altijd ben ik bezig om inheemse bloemensoorten te vermeerderen voor de tuin. Vele soorten vogels, insecten, vlinders en amfibieën hebben hun plekje op het erf gevonden.

 

“In het voorjaar en in de zomer is het hard werken in de tuin om alles netjes te houden. Wanneer er dan groepen zijn en ze zitten heerlijk te lunchen tussen de bloemen doet me dit goed.”

Mijn locatie is vegetarisch, biologisch en fairtrade. Dit laatste is voor mij ook heel belangrijk; een eerlijke beloning voor iedereen op de aarde. Fairtrade draagt hier veel aan bij en ik ondersteun dit dan ook van harte. Biologisch en vegetarisch is voor mij zo’n vanzelfsprekendheid; dit hoort mijn leven lang al bij mij. Niet alleen vanwege het milieu maar ook omdat ik het veel meer smaak vind hebben. 

Ik ontvang al mijn gasten met enthousiasme en zorg ervoor dat ze bijzondere dag hebben met lekker en gezond eten, positieve energie en rust. Toen wij in 2016 voor het eerst op het erf kwamen heb ik deze rust net zo ervaren en ik ervaar dit tot op de dag van vandaag nog steeds. 

Inge Dijkinga, oprichter Dwingelderheem

“In het vroege voorjaar alles zaaien, verspenen, uitplanten en onderhouden. En dan komt het moment van oogsten; wat een weelde! Vroeger als kind kon ik dit geduld niet opbrengen, ik groef alles na een paar dagen alweer op om te kijken of het wel opkwam. Maar goed dat ik dit geduld tegenwoordig wel kan bewaren, anders zouden mijn gasten geen, door mij geteelde, groenten op hun bord krijgen!”