Een eerlijke beloning voor iedereen 

In 2020 werd ik officieel’ Fair Trade locatie’. De Gemeente Westerveld waarin mijn bedrijf is gevestigd is al jaren Fair Trade Gemeente. In Juli 2020 werd ik een officiële FairTrade locatie.

Een eerlijke beloning voor iedereen, dit is de reden dat ik mij heb verbonden aan het ambassadeurschap van de Fair Trade organisatie. 

De producten die ik inkoop zijn zoveel mogelijk lokaal, biologisch en mogelijk biologisch/dynamisch en seizoensgebonden. Lokaal en biologisch eten staat op nummer één maar het voedsel wat van ver komt moet ook eerlijk zijn beloond. Zelf wil ik ook graag eerlijk worden beloond voor mijn werk op Dwingelderheem en dat gun ik ook al mijn medemensen. Door Fair Trade actief uit te dragen hoop ik mensen aan het denken te zetten. Een eerlijke beloning voor iedereen, dat is voor mij één van de belangrijkste waardes in het leven. 

Vaak weet je niet, wanneer je een product koopt, of het eerlijk op de markt is gekomen. Hebben de boeren een eerlijke beloning gekregen voor hun producten? Helaas is dit niet alleen in het buitenland aan de hand maar ook in ons welvarende Nederland. Ook in de kledingindustrie is veel mis, we hebben allemaal waarschijnlijk het ingestorte kledingatelier in Bangladesch nog op ons netvlies. 

Fair Trade is geen 100% garantie dat boeren een eerlijke beloning krijgen en dat er geen kinderarbeid te pas komt aan onze mooie nieuwe spijkerbroek. Maar Fair Trade is wel een organisatie die hier 100% naar streeft. Ook hier glipt er wel eens een bedrijf door met keurmerk maar het gaat om het grote geheel, dit maakt juist het grote verschil volgens mij.

Faitrade

Wat is Fairtrade of eerlijke handel?

Ook wel fijn om niet te veel Engels in onze Nederlandse taal toe te laten. Eerlijke Handel in plaats van Fair Trade dus maar het wereldwijde keurmerk kennen we toch als Fair Trade. Voor iedereen is dan duidelijk dat dit staat voor eerlijke handel. Dit betekent dat producenten van Fair Trade producten een eerlijke prijs krijgen voor hun producten en dat er eerlijke lonen worden uitbetaald. Fair Trade is een duurzame vorm van handel, omdat door de eerlijke lonen de lokale bevolking een echte kans krijgt op een beter leven. Met de extra inkomsten worden scholen gebouwd, waterputten aangelegd, sanitaire voorzieningen gemaakt en nog veel meer. Fair Trade producten maken voor deze mensen het verschil tussen overleven en ontwikkelen.

Misschien een vreemde zin in mijn verhaal; “Met dank aan mijn moeder”. Maar juist mede door mijn moeder werd ik een Fair Trade locatie. Toen mijn, inmiddels 86-jarige moeder, met de VUT ging na een lang en hardwerkend bestaan als verpleegkundige, ging ze zich vervolgens als vrijwilligster inzetten voor de Wereldwinkel in Veendam. Dit heeft ze vervolgens zo’n 15 jaar met veel plezier gedaan. Een winkel vol Fair Trade producten, daar groeide ook mijn interesse in Fair Trade. Ik hoop mijn ideaal vervolgens ook weer door te geven aan mijn kinderen en kleinkinderen. Kunnen mijn kleinkinderen later zeggen; Mijn Oma had vroeger een Fairtrade vergaderlocatie, en eerlijke koffie dat ze schonk……

Wil je ook zo’n kopje koffie?

Dat kan. Ik laat je Dwingelderheem zien en geef je graag een rondleiding zodat je een goed beeld krijgt van ons concept. Neem contact met me op en dan plannen we een rondleiding. Ben je alvast nieuwsgierig geworden en wil je nu al een kijkje nemen? Bekijk onze impressiepagina maar let wel; in het echt is Dwingelderheem nóg mooier! 😉

dwingelderheem natuur workshoplocatie