Wat is dan mijn Rode Draad? Deze vraag is niet zo moeilijk om te beantwoorden; dit zijn bloemen en planten. Als heel jong kind kreeg ik van mijn ouders al een paar vierkante meters tuin om mijn eigen groentetuintje in te beginnen.

Dan kreeg ik soms wat zaadjes van mijn ouders die ik zelf mocht zaaien, wat was dit spannend. Dit gevoel van spanning en verwondering is er nog steeds, wat ben ik hier blij mee.

Na de Middelbare school ging ik een vakopleiding Bloemsierkunst doen. Ik was enthousiast geworden doordat een vriendin van mij haar ouders een Gerbera kwekerij hadden. De geur in de kassen van warme aarde en geurende bloemen, daar wilde ik zijn. 

Op de foto zie je mij als 16-jarige in mijn eerste baantje in een bloemenwinkeltje in Groningen. Ik was jong en onwetend. 

Ruim 40 jaar nadat deze foto is gemaakt, ben ik noch jong noch onwetend. Wel houdt ik nog steeds net zoveel van bloemen en planten. De Rode Draad dus, maar deze draad is nu onbespoten. Als kind en jong volwassene vroeg ik mij nooit af hoe bloemen werden geteeld en wat er aan pesticiden werd gebruikt. Ik was bezig met de schoonheid ervan, waar niet met de vraag waar het vandaan kwam. Werkelijk nooit vroeg ik mij dit af. Hoe kan het dan dat de Rode Draad een draai maakte van 180 graden?

Bewustwording komt met de jaren, dat zal zeker een belangrijke reden zijn. Maar ik heb ook, door mijn leeftijd, kunnen zien dat de biodiversiteit hollend achteruit is gegaan. Dat de slootjes, waar ik als kind zo graag langs liep, geen bloemen meer hebben in de slootwallen. Dat de akkers in het voorjaar saffraangeel zijn gespoten. Dat de sierteelt in mijn gemeente zeer vervuilend is. Hele verdrietige constateringen zijn dit.

Maar door te somberen los je geen zaken op, ook dat is me met de paplepel ingegoten. Daarom is mijn Rode Draad in de loop der jaren een Groene Draad geworden. 

Wij zijn op Dwingelderheem inmiddels alweer ruim zes jaar bezig om een kleine groene oase te realiseren temidden van een groene woestijn. De natuurtuin is nog jong maar al boordevol leven. In de kas en groentetuin telen we alleen biologische groenten en bloembollen die we aanplanten zijn ook altijd biologisch. Voor vogels is er heel veel nestgelegenheid, in de stapelmuren wonen vele wilde bijen. We voeren zo weinig mogelijk organisch materiaal af en composteren bijna alle groen afval. Het regenwater vangen we op in een groot ondergronds bassin onder de schuur en hier beregenen we in de zomer de kas en de moestuin mee. 

En dan nog even over de Rode Draad die de Groene Draad werd; ik voel nog steeds de kinderlijke verwondering over alles wat groeit en bloeit. Nu wel een volledig gifvrije verwondering. Klein beginnen is mijn credo en zeg het voort…

 

Misschien heb je iets aan de volgende linkjes:

 

De Zaderij veredelt diverse zaadvaste rassen die niet gepatenteerd of beschermd zijn met kwekersrechten. 

https://www.zaderij.nl

 

Zaadhandel van der Wal uit Hoogeveen met een zeer grote collectie biologische zaden.

https://www.zaadhandelvanderwal.nl

 

De Bolster, alles 100% biologisch. 

https://www.bolster.nl

 

Biologische potgrond, tuinaarde en compost.

https://www.bio-kultura.nl/#

 

Meten = Weten begon als een spontaan initiatief van bezorgde inwoners in de gemeente Westerveld. Zij brachten in november 2018 geld bijeen om dertien monsters van bodem, gewas en oppervlaktewater te laten onderzoeken op pesticiden.

medeweten.com