Mijn jongste jeugdjaren

In dit blog neem ik je eerst mee naar mijn jongste jeugdjaren. De eerste 13 jaren van mijn leven woonde ik met mijn ouders en drie zussen in een prachtig huis met grote tuin in Meeden. Mijn moeder is degene die me de bewustwording voor gezond eten heeft bijgebracht en hiervoor het zaadje heeft gepland voor mijn latere studies Natuurvoedingsconsulent en De Groene Kookacademie. Mijn vader was meer visueel ingesteld en zag ieder vogeltje en dier van grote afstand. Ook onder het autorijden stopte dit nooit, hij zag de buizerds en reeën al vanaf grote afstand. Deze eigenschap heb ik weer van hem geërfd.  Hij heeft het zaadje gepland voor mijn latere studie aan de Fotovakschool. Deze beide eigenschappen en bijbehorende studies hebben me veel gebracht. De verwondering over de natuur om mij heen en in mijn eigen tuin het verbouwen van groentes en fruit. Van de oogst maak ik weer verse en smakelijke lunches voor mijn gasten. 

pronkbonen

 

Rustpunt Dwingelderheem

Dit is denk ik nog steeds waar ik mij ieder tuinseizoen weer over kan verwonderen. Dat in één piepklein zaadje alle eigenschappen en groeikracht zitten van een volwaardige plant of gewas. Niets haalt het bij het hele proces van zaadje zaaien tot verse groente op je bord. Voor mij althans. Het eten smaakt er gewoon beter door, alleen al omdat ik er zelf zoveel energie in heb gestopt om het zaadje tot een volwaardige plant uit te laten groeien. Dit doet de natuur, maar je moet zelf wel de ideale omstandigheden creëren. Een gezond bodemleven is hierbij van levensbelang voor de plant. 

In mijn moestuin zaai ik uitsluitend biologische zaden. Ik probeer zoveel mogelijk zaad zelf te oogsten en de rest koop ik bij Zaadhandel van der Wal in Hoogeveen en De Bolster. Omdat ik een vrij grote koude kas heb van 4,5×6 meter is het mogelijk om het seizoen aardig te verlengen. In de winter zaai ik volop bladgroentes zoals; winterpostelein, spinazie, veldsla en rucola. En er gaan vele bakken met aardbeiplanten ’s winters de kas in om voor te trekken. Zo hebben we hele vroege aardbeien en dat is de kroon op het werk van een moestuinierster.

Wil je ook zo’n smakelijke lunch of diner proeven?

Dat kan. Je kunt hier onze contactgegevens vinden. Ben je alvast nieuwsgierig geworden en wil je nu al een kijkje nemen? Bekijk onze impressiepagina maar let wel; in het echt is Dwingelderheem nóg mooier! 😉