Een karakteristiek kippenras

In juli 2020 kwamen er zes bijzondere bewoners op het Dwingelderheem wonen. Vijf hennen en een haan Drentse Hoen. Ik was op zoek naar een kippenras die karakteristiek is voor Drenthe en een sterk kippen ras is. Kippenkenners waren het unaniem eens; dan moet je Drentse Hoen nemen. Via de rasvereniging kwamen we uit bij een fokker in Hoogeveen die ons dit prachtige toompje wilde verkopen. In het toompje zitten twee ‘bolstaarten’. Ze hebben wel een staart maar lijken op een Kiwi. Toen ik tegen de fokker zei dat ik deze bolstaarten niet zo mooi vond was het alsof ik hem een slag in het gezicht verkocht. Nu blijkt dat fokkers hun uiterste best doen om mooie bolstaarten te fokken. We hebben er twee omdat ik graag een toompje van dezelfde leeftijd wilde maar ik vind ze lelijk. Als de dames ooit broeds worden zullen de kuikens wel weer een normale staart hebben. Maar onze haan; hij is werkelijk een beauty!

De Drentse Hoen is niet alleen het oudste landhoen van ons land maar samen met Deense landhoen een van de best bewaarde hoenders van West -Europa.

De Drentse Hoen Club is een club van liefhebbers en fokkers die zich in willen zetten om dit ras te bewaren, zodanig te fokken dat de goede ras eigenschappen bewaard en verbeterd worden.  

Drentse Hoen

Niet alleen voor de eieren 

En dit laatste is best belangrijk, het is een beetje Drents historisch erfgoed. Tegenwoordig worden er veel kippenrassen gefokt op veel eieren leggen. Als je veel eieren wilt moet je geen Drentse Hoen nemen. Alleen voor de eieren heb ik ook geen kippen genomen, ze zijn vreselijk gezellig en opruimers. Normaal mogen ze niet in de kas komen maar voor de winter heb ik de deur voor ze opengezet. Ze hebben zich dagen vermaakt met onkruidzaadjes, insecten en slakken eitjes. Ze zijn dus heel erg nuttig in een ecologische tuin. Soms eten ze dingen die jij graag voor jezelf of je gasten had bestemd maar dat is een beetje meebewegen. Gun ze ook wat

Drentse Hoen

En wat is nu nog meer zo leuk aan Drentse Hoen; ze kunnen echt nog vliegen. Hoog in de boom zitten ze af en toe of ze vliegen over de natuurvijver in plaats van eromheen te lopen. Ze zijn dikke maatjes met de Indische Loopeenden maar dat was wel even anders toen ze allemaal nog klein waren. We hebben de Indische Loopeenden toen verhuisd naar een ander hok want de kippen zaten echt op ze in te hakken. En nu zijn ze allemaal volwassen en leven ze in harmonie samen op het erf.

Drentse Hoen legt witte eieren. En wat zijn ze lekker! Heerlijke, bijna oranje dooiers, doordat ze de hele dag buiten scharrelen. En ze eten, net als ik, altijd biologisch. Inmiddels hebben al vele gasten hun heerlijke eitjes kunnen proeven.

Wil je ook van die heerlijke eitjes proeven bij Dwingelderheem?

Dat kan. Je kunt hier onze contactgegevens vinden. Ben je alvast nieuwsgierig geworden en wil je nu al een kijkje nemen? Bekijk onze impressiepagina maar let wel; in het echt is Dwingelderheem nóg mooier! 😉

dwingelderheem natuur workshoplocatie