Kwik, Kwek en Kwak 

Sinds juli 2020 wonen er drie eigenwijze Indische loopeenden bij ons komen wonen. Wat een lol hebben we tot nog toe aan deze eigenwijze Kwik, Kwek en Kwak. Als drie schuwe piepkuikens kwamen ze hier, bang voor de hele wereld en alle andere Dwingelderheem-beesten.

En kijk nu eens, drie volwassen en zelfverzekerde zusjes die kwakend het hele terrein en de vijverrand aflebberen. Op zoek naar slakken en insecten. Maar daar laten ze het niet bij, laatst zag ik nog twee spartelende kikkerpoten in de snavel verdwijnen. Hier heb ik dan gelijk moeite mee, met mijn weke hart.

Waarom wel akelige glibberende slakken en niet een vrolijk rondspringende kikker? Dat zegt meer over mij dan over mijn Indische Loopeenden toch? In één van mijn eerdere blogs had ik het over de verengelsing van onze taal, dat vind ik een beetje jammer. Toch wil ik wel een uitzondering maken op mijn mening; Indian Runner Ducks klinkt toch leuker dan Indische Loopeenden.

Indische loopeenden
Indische loopeenden

Waarom Indische loopeenden? 

Om, wat ik al eerder schreef, het eten van slakken. Daar zijn ze namelijk ware meesters in. In 2020 hadden we zoveel slakken dat ik er helemaal tureluurs van werd. Al mijn zelfgekweekte bloemen gingen ten prooi aan deze glibbermonstertjes. Emmers vol heb ik geraapt en vervolgens verderop weer uitgezet. Weer dit weke hart van mij. Nadat ik de fantastische film The Biggest Little Farm’ had gezien wist ik het zeker. Op Dwingelderheem komen er een paar wonen. Zogezegd zo gedaan, via een kennis kwam ik uit bij Roelof die nota bene een hemelsbreed kilometer bij ons vandaan woont. Ik had ze bijna kunnen horen als ik het geweten had.

De verzorging?

Indische loopeenden hebben in tegenstelling tot hun naam ook voldoende zwemwater nodig naast een weide om in te grazen. De grote leemvijver is dan ook hun meest favoriete plek op het erf. Verder hebben ze een watervogelkorrel en watervogelgraan als bijvoeding nodig. Het zijn sterke vogels die weinig met ziekten te kampen hebben. Toch hebben ze ook een schuilhok nodig tegen extreem weer. Ventileer deze goed, ze hebben ontzettend zure poep. ’s Nachts sluit ik ze op in een nachthok met ren. Deze heeft een automatisch luik die ’s Ochtens weer opengaat. Gekocht bij een heel sympathiek bedrijfje die kwalitatief een heel goed luik met schakelaar levert. In het kippenhok hadden we al zo’n zelfde luik, deze bevalt erg goed. Ik maak graag even reclame voor hun omdat ze én een heel goed product hebben én heel erg aardig zijn. Daar krijg ik niets voor, ik doe het graag voor ze.

Wil je ze in het echt zien?

Je kunt hier onze arrangementen bekijken en reserveren. Wil je eerst komen kijken? Dat kan ook! Ik laat je Dwingelderheem zien en geef je graag een rondleiding zodat je een goed beeld krijgt van ons concept. Neem contact met me op en dan plannen we een afspraak. Ben je alvast nieuwsgierig geworden en wil je nu al een kijkje nemen? Bekijk onze impressiepagina maar let wel; in het echt is Dwingelderheem nóg mooier! 😉

dwingelderheem natuur workshoplocatie