Leven en verscheidenheid

Biodiversiteit, dit is me nogal een containerbegrip. Het is dan ook een beetje een vreemd woord, waar veel mensen nooit van hebben gehoord. “Bio” betekent leven “diversiteit” betekent afwisseling, verschil, verscheidenheid. Biodiversiteit is een term voor alle verschillende soorten die we op aarde hebben. Het is belangrijk dat we niet alleen maar koolmeesjes hebben, maar ook mussen, niet alleen maar grassen, maar ook zand. Variatie is belangrijk voor het evenwicht in de natuur, omdat er verschillende soorten zijn blijft de natuur in evenwicht. 

Biodiversiteit is belangrijker dan je misschien zou denken. Door biodiversiteit hebben we landbouw, om maar eens wat te noemen. Meer dan veertig procent van de medicijnen tegen kanker komen voort uit de natuur. Biodiversiteit zorgt voor schoon water, vruchtbare grond en een stabiel klimaat. Het levert ook voedsel en grondstoffen voor huisvesting, kleding, brandstof en medicijnen. Deze natuurlijke hulpbronnen zorgen dat we kunnen bestaan. 

bij bestuiver

Op en rondom het erf

Op het erf van Dwingelderheem probeer ik ook een bijdrage te leveren aan de biodiversiteit. De natuurtuin bestaat bijvoorbeeld uit allemaal inheemse vaste planten. Allemaal nectarplanten voor bijen, insecten en vlinders. De heesters zijn bes-dragend, belangrijk voedsel voor de vogels. De stapelmuren in de tuin zijn één groot insectenhotel en schuilplekken voor padden en kikkers. De grote leemvijver is een badderplaats voor vogels en onze Indische Loopeenden, vele libellen zetten hun eitjes af op de waterplanten en vele dieren komen er drinken, waaronder egels.

Op het erf wonen ook een echtpaar Torenvalk en een echtpaar Kerkuil. De Torenvalken brengen ieder jaar gemiddeld vijf jongen groot, bij de Kerkuilen gaat het niet ieder jaar goed maar we zijn blij met ieder jong. Deze vogels houden de muizenstand op peil maar snaaien in de winter ook wel zangvogels uit de tuin. Dat vindt mijn weke hart weer zielig maar dit is natuur en ik wilde toch graag biodiversiteit op het erf?

Voor de vogels ben ik jaarrond in de weer. Heel veel nestkasten die ik ieder najaar schoonmaak. Dit is erg belangrijk omdat de kasten in de winter worden gebruikt als slaapplek. Daar moeten dan geen dode vogels, uitwerpselen en mijten inzitten. Ook de voederplaats is altijd goed gevuld met vogelvoer. Al jaren ben ik trouwe klant van Vivara, van het geld dat ik bij hun heb uitgegeven had ik een mooie Vogelreis kunnen maken. Maar ik gun het ‘mijn’ vogeltjes, ze zijn me veel waard. Inmiddels leeft er een onder andere mussenkolonie op ons erf van zo’n vijftig stuks gezellige kwetteraars. 

torenvalk

Maar ook de specht die alle nestkasten aan splinters hakt is me lief. Zelfs de ‘terror- buizerd’ die verderop in de straat ieder jaar fietsers en joggers de stuipen op het lijf jaagt. Hij verdedigd zijn nest met verve, dat weet inmiddels iedereen bij ons in de buurt. Deze link miegel valt je van achteren aan en scheert dan rakelings over je hoofd. Of net niet rakelings, dan heb je bloed op je hoofd. Dat gelukkig alleen in de broedperiode, de rest van het jaar vliegt hij hier schreeuwend door het luchtruim. Dan doe ik vaak even een schietgebedje voor onze loslopende kippen. Even afkloppen…ons toompje Drentse Hoen is nog compleet. 

Leven, afwisseling, verscheidenheid. Dat is voor mij biodiversiteit op een postzegel grond. Maar wat kun je er druk mee zijn en wat geeft het veel energie. In vijf jaar tijd is de tuin van een kale grasvlakte veranderd in een tuin vol leven. En ik? Ik heb een vol leven want ik heb een tuin.

Wil je al het leven bij Dwingelderheem zelf bewonderen met jouw activiteit?

Dat kan. Je kunt hier onze contactgegevens vinden. Ben je alvast nieuwsgierig geworden en wil je nu al een kijkje nemen? Bekijk onze impressiepagina maar let wel; in het echt is Dwingelderheem nóg mooier! 😉

dwingelderheem natuur workshoplocatie